enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
18°C
Trabzon
18°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Parçalı Bulutlu
19°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C

ARSİN AFETLERLE MÜCADELE EDİYOR

ARSİN AFETLERLE MÜCADELE EDİYOR
01.04.2022 10:39
1
A+
A-

Trabzon’un Arsin ilçesinde ani kar erimesiyle meydana gelen heyelanlarda yamaçlarda yer alan evlerde ve altyapıda hasarlar oluşurken, vatandaşların tarım arazileri de zarar gördü.
Trabzon’un Arsin ilçesinde son günlerde artışa geçen hava sıcaklıklarıyla karların erimesi sonucu yumuşayan toprakta heyelanlar meydana gelmeye devam ediyor. Oluşan heyelanlar sonrası açıklamalarda bulunan Arsin Belediye Başkanı Muhammed Sait Gürsoy, “Eriyen karlar eğimli arazilerde büyük toprak kaymalarına neden oluyor. Yağmurla veya ani sıcaklıkla hızlı kar erimeleri ile çok ciddi problemlerle karşılaşabiliriz, vatandaşlarımızı tedbirli olmaya davet ediyorum” dedi.
Son dönemde küresel iklim değişikliğinin etkileriyle görülen ani lokal ve şiddetli yağışların Arsin’de maddi hasarlara neden olduğunu ancak herhangi bir can kaybı olmamasının sevindirici olduğunu vurgulayan Gürsoy, sel ve heyelanların yol açtığı olumsuzluklarla belediyenin tüm imkanlarını kullanarak mücadele ettiklerini açıkladı. Heyelanların oluşmasının ana nedeni hava sıcaklıklarının aniden artması olarak öngördüklerini belirten Gürsoy, ‘Sıcaklık artışı ile ani erimeye başlayan karlar nedeniyle yumuşayan toprakta heyelanlar meydana gelmeye devam ediyor, toprak suyun etkisiyle ciddi anlamda büyük kaymalar meydana getiriyor’ dedi. Gürsoy, heyelanlarda Başdurak Mahallesi’nde 3 ayrı yerde, Fındıklı, Çardaklı, Yolaç, İşhan Mahalleleri’nde ve Atayurt-Santa Ana Grup yolunda toprak kaymalarının yaşandığını ve Başdurak Mahallesi’nde 2 katlı altı dükkân olarak kullanılan bir binanın hemen altındaki toprağın boşalmasıyla evin tahliye edildiğini hemen ardından İl Afet Müdürlüğü ekiplerinin bölgede inceleme başlattığını belirtti.
‘Önceliğimiz Vatandaşlarımızın Can Güvenliği’
Karların hızla erimesi ve toprağın altında su kanalları oluşturmasından dolayı ciddi bir durumla karşı karşıya olduklarını belirten Muhammet Sait Gürsoy, ‘Bizler devletin gücünü vatandaşlarımızın can güvenliğini sağlamak için burada seferber etmeye gayret ediyoruz. Önceliğimiz herhangi bir can kaybının yaşanmaması. Bu konuda vatandaşlarımızdan da tedbirli olmalarını diliyorum. Yamaç kenarlarında evleri olan veya dere yakınlarında ikamet eden vatandaşlarımız en ufak bir durumda bizimle irtibata geçsinler. Bizler 7/24 görevimizin başındayız. İnşallah herhangi bir can kaybı yaşanmadan bu afeti de atlatacağız. Afetten etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun’ dedi.
‘Tedbirli olunmalı’
Yağışlar ve ani sıcaklıklara bağlı kar erimelerinin tehlike yaratabileceğini kaydeden Gürsoy, “Arsin’in pek çok yeri tarım ürünleri için ekilip biçilmekte. Üstelik çok eğimli yerlerde de tarım yapılıyor. Yapılan tarım ürünleri arasında çay ve fındık toprağı tutma bakımından çok suyu emici bitkiler değil. Bu da mevcut su ve kar stoku eridiği zaman bir miktarını bünyesinde tutup bir miktarını da toprak altına geçirecek mekanizmalardan yoksun olduğu anlamına geliyor. Eriyen karlar eğimle birlikte önüne ne kattıysa bozup yıkıyor. Yağmurla veya ani sıcaklıkla hızlı kar erimeleri ile çok ciddi problemlerle karşılaşılabilir, tedbirli olunmalı. İnşallah bu gibi felaketleri bir daha yaşamamış oluruz” dedi.

Arsin Belediyesi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.