Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Trabzon AB Bilgi Merkezi tarafından TOBB Trabzon İl Kadın Girişimciler Kurulu’yla birlikte gerçekleştirilen “İş Yaşamında Kadın ve Başarı” panelinde, kadınların iş ve sosyal hayattaki yeri ve geleceği tartışıldı.
Panele TTSO Başkanı Erkut Çelebi, DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınar, TTSO yönetim kurulu ve meclis üyeleri, TOBB Trabzon İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ahsen Aydın ve kurul üyeleri ile konuklar katıldı.
ÇELEBİ: GİRİŞİMCİ KADINLARIN SAYISININ ARTMASINI DESTEKLİYORUZ
Panelin açılışında konuşan TTSO Başkanı Erkut Çelebi, kadınların Türk toplumunda her zaman önde olduklarını vurgulayarak, “Türk kadını çok güçlüdür. Zaman zaman geri plana düşseler de iş hayatına ve ekonomiye katkıları son zamanlarda artmaktadır. Oda olarak da kadınlarımızın yönetimde daha fazla yer almasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu dönem 5 kadın meclis üyemizle başladık. Amacımız kadınları daha çok ön plana çıkartmaktır. Arsin OSB başkanlığım öneminde kadın kooperatifini kurduk. Kadınların üretici olarak piyasaya girmeleri konusunda önlerini açmaya çalıştık. Hala bu yönde çalışmalarımız devam ediyor. Tabi bu bir kesimin çabasıyla olmuyor. Toplum olarak kadınları ön plana çıkarırsak daha rahat ve huzurlu yaşarız diye düşünüyoruz. Daha çok girişimci kadın görmeyi arzuluyoruz ve onları desteklemek adına oda olarak elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.
AYDIN: KADINLARIN İŞ GÜCÜ VE BEYİN GÜCÜ YADSINAMAZ
TOBB Trabzon İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ahsen Aydın da açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye’nin dünyada kadına seçme ve seçilme hakkı tanınan ilk ülke olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
“Buna rağmen ülkemizde maalesef kadınlarımızın çalışma hayatına girmeleri, kabul edilmeleri, baskılar sebebiyle uyum sağlamaları uzun bir zaman almıştır. Bugün bile birçok iş kolunda, faaliyet alanında ve sosyal ortamda kadınlarımız adaletsiz ve ayrımcı bir davranış modeli ile karşı karşıya kalabilmektedir. Oysa kadınların iş gücü ve beyin gücü yadsınamaz. Kadınların iş hayatına katılımı, ekonomik ve sosyal açıdan sürdürülebilirlik oluşturmada, arzu edilen refah seviyesine ulaşmada büyük önem taşımaktadır. Kadınlarımızın profesyonel hayat ve sosyal hayata daha fazla dahil olmalarının en önemli adımı ise, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ile olacaktır. Bu söz konusu eşitlik, toplumda hem kadının hem erkeğin kafasındaki önyargıları değiştirerek, kalıpların dışına çıkarak, kız çocuklarımızı eğiterek ve onların toplumun her bir kademesinde yer edinmelerini sağlayıp güçlendirerek mümkün olabilecektir. Trabzon gibi zorlu bir coğrafyada, erkek egemen birçok iş kolunda faaliyet gösteren şirketler grubunda mücadele eden bir iş kadını olarak bu yolda, bu önemli günde benim girişimci kadınlarımıza, genç kız kardeşlerimize tavsiyelerim sürekli kendilerini geliştirmeleri, okumaktan vazgeçmemeleri, düzenli ve planlı olmaları, bir vizyon sahibi olmaları, engeller karşısında mücadeleden asla vazgeçmemeleri ve pes etmemeleridir. Unutmayalım bir kız çocuğu gelişir, dünya değişir ve bir kadın dünyayı iyileştirir ve güzelleştirir.”
İŞ YAŞAMINDA KADIN VE BAŞARI PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Etkinliğin ikinci bölümünde TTSO Trabzon AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Yakup Karbuz moderatörlüğünde İş Yaşamında Kadın ve Başarı Paneli gerçekleştirildi. Panelde konuşan Grant Thorton Türkiye Partneri, KOTADER Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB Sermaye Piyasaları Meclis Üyesi Nalan Erkarakaş, kadınların iş yaşamında başarılı olmak için daha çok çalışmaları ve özellikle uzmanlık alanlarında netleşmeleri gerektiğini söyleyerek, “Bir hedef belirler ve o doğrultuda çaba harcarsanız başarıya ulaşmamanız mümkün değildir” dedi. Erkarakaş, toplumsal kurumlarda kadınların temsil oranlarının hala istenilen düzeyde olmadığını da vurgulayarak bunun için gerekirse kota sisteminin daha etkin kullanılarak bu eşitliği sağlamak için çaba harcamak gerektiğini belirterek, “Ülkenin ekonomik durumundan hareketle yatırım yapmak konusunda çekingen davranılmaması gerekir. Ekonomide her zaman inişler çıkışlar olmuştur. Siz sermaye yapınızı sağlam tutarsanız korkmanıza gerek yok” dedi. Erkarakaş Avrupa Birliği’ne üyelik sürecine de değinerek Türkiye’nin AB sürecinin ekonomik anlamda da ülkeye çok olumlu katkıları olduğuna dikkat çekti.
Koruncuk Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Neslihan Açıkgöz de ‘üçüncü sektör’ olarak da anılan vakıf, dernek gibi yapıların gelişiminin arttığına dikkat çekerek kadınların bu alanda çok daha başarılı işler yaptıklarını vurguladı. Bu alanın kadın duyarlılığı ile örtüştüğünü de kaydeden Açıkgöz, büyük kentlerin yanı sıra Trabzon gibi şehirlerde de üçüncü sektörün gelişme imkanı bulunduğuna dikkat çekti.
TTSO Trabzon AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Yakup Karbuz, TTSO Trabzon AB Bilgi Merkezi olarak kadınların hayatın her alanında etkin olması için, çalışma alanları çerçevesinde katkı vermeye çalıştıklarını vurgulayarak, “Yaptığımız her işte kadın-erkek dengesine dikkat etmemizin önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. Panel plaket töreni ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
TTSO