enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
27°C
Trabzon
27°C
Az Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
28°C
Salı Az Bulutlu
28°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
28°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
28°C

Fındıkta bir başarı hikâyesi

Fındıkta bir başarı hikâyesi
18.02.2024 11:45
68
A+
A-

Dünya fındık üretim ve ihracatının büyük kısmını elinde bulunduran Türkiye’de, genç müteşebbislerin bu ürüne ilgi göstermeleri ve katma değeri olan mamuller üretmek için çaba göstermeleri gerektiği bildirildi.

Borsamızın “Ne Eğitimde, Ne İstihdamda Olan Gençler İçin İşgücü Piyasasını Destek Programı” (NEETPRO) hibe programı kapsamında Karadeniz Teknik Üniversitesi işbirliği ile yürüttüğü “NEET’ler Pazara Erişiyor” proje kapsamında düzenlenen eğitim seminerinde konuşan Seyyare Sungur, fındıktan katma değeri yüksek ürünlerin imal edilmesi noktasında gençlere büyük görevler düştüğünü söyledi.

Trabzon’da fındık ve mamulleri üretimi yapan, 4 kız kardeşin birlikte kurduğu Fındıkocağı firmasının sahiplerinden Seyyare Sungur, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü’nce de desteklenen projenin “İnsana Yakışır İşler ve Yönetim Alanında Başarı Hikayeleri“ nde eğitim programına katılan gençlere hitaben ‘Fındıkta Bir Başarı Hikayesi’nden söz ederek, fındığın işlenerek ve özellikle de gıda ve çikolata sanayiinde mamul hale getirilerek katma değeri yüksek ürünlerin imal edilebileceği bir kuru meyve olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi:

“Fındık Karadenizli için yaşam biçimini yönlendiren ürünlerden biridir. Ben ve kardeşlerimde bahçeden mamul ürünlere kadar hep fındık sektörünün içinde olduk. Neleri daha iyi yapabilir, neleri farklı olarak üretebiliriz derken, en iyi bildiğimiz işi yapalım dedik. Araştırma geliştirme yaparak çaba gösterdik. Fındık gibi çikolatanın en önemli girdilerinden biri olan üründe farklı tatlar ortaya çıkarabilmek için çalıştık, çalışıyoruz. Bir marka oluşturduk. Ama bu markayı diğerlerinden farklı kılacak şekle getirmek gerektiğine inandık. Bugün sadece ülkemizde değil, dünyanın çeşitli yerlerinde aranır hale geldik.”

Fındığı katma değeri yüksek ve farklı ürünler haline getirerek, orta ve uzun vadeli planlarla ile piyasaya sunmaya karar verip bunu başarı ile uyguladıklarını vurgulayan Sungur, “Çikolata çok özel bir ürün. Ama fındık ile birleşince daha da özel oluyor. Bu özelliği değerlendirip, tercih edilen ve aranılan türde çikolatalar üretmenin gayreti içindeyiz. Bunun için müşterilerimizi imalat yaptığımız yerlere de davet ettik. Sadece onlara değil, fındık ile çikolatayı bir araya getirmeye çalışan herkese kapılarımızı açtık. Bundan hem biz, hem onlar yarar gördü” diye konuştu.

Kursa katılan gençlere de çağrıda bulunan Sungur, “İşinize temelden başlayın. Temelden tavana kadar tüm aşamalar için sabırlı davranın. Asla kararınızdan vazgeçmeyin. Eninde sonunda başarılı olacaksınız. İşinizi de severek yapın. Üretimden tüketime kadar tüm aşamaları belli bir plan ve program içinde, günün ve piyasanın da koşullarını dikkat alarak hareket edin. Yaptığınız işe, ürettiğiniz ürüne değer katmayı asla ihmal etmeyin” dedi.

tb.org.tr

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.