enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2797
EURO
34,9871
ALTIN
2.458,49
BIST
10.139,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Hafif Yağmurlu
16°C
Trabzon
16°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C

Arsin platformu: Mücadeleye devam

Çöp tesisi için verilen “ÇED olumlu” raporuna tepkiler sürüyor

Arsin platformu: Mücadeleye devam
18.03.2018 13:17
2
A+
A-

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığının proje ile ilgili olarak “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı vermesi şoke etkisi yarattı. karara tepki gösteren Arsin Platformu Başkanı Oktay Acar itirazlarının süreceğini belirterek konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

TRABZON’UN Araklı ilçesinde TRABRİKAB tarafından yapılması planlanan çöp yakma ve bertaraf tesisi ise ilgili ÇED değerlendirme süreci tamamlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı vermesi şok etkisi yarattı.

Arsin ve Araklı’da 17 Mahalleden 5 binden fazla imza ve dilekçenin toplandığı, ayrıca 63 muhtar ve 28 sivil toplum kuruluşunun karşı çıktığı çöp sahasıyla ilgili olarak çıkan karara tepki gösteren Arsin Platformu Başkanı Oktay Acar, itirazlarının süreceğini belirterek konunun takipçisi olacaklarını söyledi. Başkan Acar, yöre insanları olarak bu tesisin kurulacağı saha ile ilgili olarak bugüne kadar gerek Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı gerekse Trabzon Valiliğinin randevu taleplerine olumlu cevap vermediğini belirtti. Başkan Acar, “Biz Arsin platformu olarak Vadimizi çöp ten koruyacağız. İnsanca temiz bir çevrede yaşama hakkımızı koruyacağız. Biz platform olarak yirmi bin vadi inanını, turizm özellikleri, heyelanlar, mağaralı ve su kaynakları dahası ilgili kurumların suç işlemesini engellemek için gerekeni yapağız.” dedi.

25 EV FOTOĞRAFÇILIK HİLELERİYLE YOK SAYILDI!

Arsin Platformu Başkanı Oktay Acar, ÇED Raporunda tesisin kurulması düşünülen saha ile ilgili olarak ciddi iddialarda bulundu. Acar, 25 adet konutun saha ile sıfır noktasında olmasına rağmen uydu haritalarında bu evlerin ÇED Raporunda fotoğrafçılık hileleri kullanılarak yok sayıldığını söyledi.

Konuya ilişkin açıklamalarını sürdüren Acar, “Tahsis sahasının içinde çok eskiden beri varlığı bilinen, 2001 yılında dönemin turizm müdürünün de iştirakiyle tespit edilen ve ülkemizde örnekleri Karaca ve Ballıca mağaraları olarak bilinen mağaralara eş değer belki de daha önemli sarkıt ve dikitlerin bulunduğu mağaralar, sahada taş ocağı işletmeci firması olan Aşkale çimento tarafından “olur da saha turizm sahası olur ve ocağı işletemeyiz” düşüncesiyle girişleri iş makineleri ile kapatılmış ve bir kısmı tahrip edilmiştir. Ancak bu mağaralar yöre halkının amatör çalışmaları sonucu tekrar belirlenmiş ve fotoğraf örnekleri zatıalinize ekte sunulmuştur.

Bu mağaralar profesyonel çalışmalarla ülkemiz turizmine kazandırılmayı beklemektedir. Tahsis sahasında 2006 yılında hatalı malzeme alımı sonucunda çok büyük bir heyelan gerçeklemiş ve köy camisi, kuran kursu, okul ve vatandaşlara ait evler heyelan sonucu yok olmuştur. Aynı bölgede şayet tesis kurmak için zemin düzeltmesi ve herhangi bir vibrasyon olması halinde yeni heyelanların oluşması kaçınılmazdır. Bu konudaki jeolojik etüt raporları ekte sunulmuştur. Tahsis arazisinin içinde ve etrafında ve içinde bulunan çok sayıda içme suyu kaynağı ve de yakında bulunan ve Trabzon organize sanayi bölgesinin su kaynağının da olduğu Yanbolu deresinin etkileneceği gerçeği ilgili kuruluşun ÇED raporuna olumsuz rapor vermesi ile de tescillenmiştir.

Tahsis sahasının Taşönü Mahallesi sınırlarında olmasına rağmen Arsin ve Araklı ilçemize ait 17 mahalle ile doğrudan ilgisi vardır. Bu mahallelerin yaz nüfusunun yaklaşık 15 bini bulması, tesisin 1. Derecede etkileyeceği nüfusun yoğunluğunu göstermektedir. Tahsis sahası tarihi Santa Harabeleri ile aynı güzergâhta bulunmakta ve yaklaşık 4 Km boyunca binlerce araç bu yoldaki turizm hizmetlerini olumsuz etkileyecektir. Santa Harabeleri harabelerine en yakın ve en kolay yol olan Yanbolu Santa yolu turızım yolu olup, Santa; Çakır göl Sümela-Santa Süleymaniye ve Krom bölgesi geleceğin turizm destinasyonu olarak görülmektedir.” dedi.

Gültekin SADIKOĞLU

Günebakış

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.