enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3854
EURO
34,7876
ALTIN
2.435,15
BIST
9.992,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
18°C
Trabzon
18°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
18°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
16°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
16°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C

Arsin Yeşilyalı Hacı Hasan Efendi Kur’an Kursu Külliyesi’nin açılışı

Arsin Yeşilyalı Hacı Hasan Efendi Kur’an Kursu Külliyesi’nin açılışı
02.10.2023 11:46
22
A+
A-

İnşasına 2013 yılında başlanan yaklaşık on üç bin metre kare arsa üzerine kurulu yurt binası ve eğitim hizmet binasından oluşan Arsin İlçe Müftülüğü Yeşilyalı Hacı Hasan Efendi Kur’an Kursu Külliyesi’nin açılışı gerçekleştirildi.
Programa Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Arsin Kaymakamı Ömer Sirkeci , İl Müftüsü Selami Aydın, Arsin Belediye Başkanı Muhammet Sait Gürsoy, Yeşilyalı İlme Hizmet Vakfı Başkanı Ahmet Özdemir, il protokolü, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Buradaki konuşmasında Vali Yıldırım, “İslâm Medeniyeti, camiyi merkezine alan bir medeniyettir. Camiler, sosyal hayata şahitlik eden, İslâm beldelerinin etrafında hayat bulduğu, mümin yüreklerin kendisinde buluştuğu ve tutuştuğu kutlu mekânlardır. Özellikle bizim kültürümüzde geçmişten bugüne kadar camilerimiz, sadece ibadetlerimizi icra ettiğimiz bir mekân değil, aynı zamanda tarihimizin ve kültürümüzün bir arada yaşandığı merkezlerdir.
Kültürümüzde camilerimiz her zaman toplumun merkezinde yer almıştır. Bu bakımdan toplumumuzda camilerimiz ihtiyaçların karşılandığı, sorunların çözüme kavuşturulduğu, kimsesizlerin himaye edildiği, bireysel ve sosyal düzlemde her türlü mesele ile ilgili istişarelerinin yapıldığı, kararların alındığı bir merkez olmuştur. Bütün bu fonksiyonlarıyla birlikte camilerimizin en önemli işlevi her zaman; edep, adap, ilim ve irfanın aşılandığı bir mektep oluşudur. Camiler, her türlü benlik duygusundan arınarak bedenlerimizle beraber gönüllerimizi de birleştiren mübarek mekânlardır. Kimi zaman huzur ve sükûn, kimi zaman da umut ve teselli kaynağıdır. İnsanların sahip oldukları tüm unvanlar, imkânlar, statüler, ırklar ve renkler ortadan kalkarak eşit şekilde ve yan yana Allah’ın huzurunda hep birlikte secdeye vardıkları yerlerdir camiler.
Bugün Allah yolunda hizmete girecek olan Arsin Çaykaralı Hacı Hasan Efendi Külliyesi de bizler için böyle büyük bir öneme sahiptir. Bu vesile ile açılışını yapmakta olduğumuz bu güzide külliyenin inşa edilmesinde emeği bulunan, maddî-manevî desteği olan bütün kardeşlerimizi tebrik etmek istiyorum. Yüce Rabbim, niyetlerini, hayır ve hasenatlarını kabul buyursun inşallah.
Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de Tevbe Suresi’nde Yüce Yaradan şöyle der: “Allah’ın mescitlerini ancak Allah’a ve ahiret gününe iman eden, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte doğru yolda olmaları umulanlar bunlardır” dedi.
Câmiler, İslâm medeniyetinin kalbidir. Bu itibarla, İslâm medeniyetinde câmisiz hiçbir şehir söz konusu olmadığını ifade eden Vali Aziz Yıldırım,” Bunun için Peygamberimiz (sav), Medine’ye varır varmaz, ilk iş olarak sahabeleri ile birlikte Mescid-i Nebevî’yi inşa etmiştir. Mescid-i Nebevî, İslâm Devleti ile birlikte hem Medine’nin merkezi hem de medeniyetin kalbi ve beşiği olmuştur. İslâm’ın temel dinamiklerini oluşturan tevhîd, ilim, irfan, ahlâk, adalet, sevgi, saygı, samimiyet, hoşgörü, şefkat, merhamet gibi değerler, dünyanın dört bir yanına bu kutlu mekândan yayılmıştır. İşte o günden bugüne İslâm şehir ve beldeleri, câmilerin etrafında şekillenmiştir. Sözün özü câmi, şehrin ruhu, medeniyetin kalbi olmuştur.
Bu vesile ile açılışını yapmakta olduğumuz külliyemiz ve eğitim kurumumuzun, devletimize ve milletimize faydalı ve hayırlı olsun” dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş konuşmasında, “Bugün açılışını yaptığımız bu tür mekanlarda nice alimler yetişti. Peygamberimizin yolunda nice talebeler yetişti, yetişmeye de devam edecek. Peygamberimizin insanlığa kazandırdığı değerleri anlamak ve yaşamak için bu tür mekanların önemi çok büyüktür. Bu külliyenin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Allah hepsinden razı olsun. Adının verildiği Hacı Hasan Efendiye de Allah rahmet eylesin. Bu güzel müessesenin nice hafızların, alimlerin yetiştirmesine vesile olmasını diliyorum. “ dedi.
Açılışın ardından Vali Yıldırım, Diyanet İşleri Başkanı Erbaş ve beraberindekiler sınıfları gezerek örgencilerle sohbet ettiler, derslerinde başarılar dilediler.

Trabzon Valiliği

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.