enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2631
EURO
35,0692
ALTIN
2.468,66
BIST
10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
18°C
Trabzon
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
21°C

Trabzon’da SÜDGE eğitimi

Trabzon’da SÜDGE eğitimi
23.04.2023 13:25 | Son Güncellenme: 19.04.2023 15:23
7
A+
A-

Alkol etkisi altında araç kullanımı, dünyada birçok insanın hayatını kaybetmesine neden olan riskli bir davranış olduğu gibi önemli bir trafik sorunudur. Karayolları Trafik Kanununda (KTK:2918, M:48) alkol, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin etkisi altında araç sürme yasağı tanımlanmış ve yasal sınırın üstünde alkollü olarak araç kullanmak idari yaptırım altına alınmıştır. Alkollü araç kullanırken 3. kişilerin yaralanmasına veya ölümüne sebebiyet verilmesi halinde ise, yargılama organlarınca sürücünün bilinçli taksirle hareket ettiği kabul edilebilmekte ve ağır cezalara hüküm olunmaktadır. Alkollü araç kullandığı 2. defa tespit edilen sürücülerin, sürücü belgeleri 2 yıllığına geçici olarak alınmakta ve Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimini (SÜDGE) almaları zorunlu tutulmaktadır.
Ehliyeti geçici süre ile alınan sürücüler SÜDGE eğitimi kapsamında psikiyatrik değerlendirme, psikolojik değerlendirme ve fizik muayene uygulamalarının yanı sıra psikoeğitim programına tabi tutulmaktadır. Ruhsal, bedensel değerlendirme ve psikoeğitimle amaç sürücünün rehabilitasyonunu sağlamaktır.
Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü olarak 2918 sayılı Kanun kapsamında SÜDGE eğitimlerine katılan vatandaşlarımıza işin uzmanı hekimler, psikolog ve trafik polisinden oluşan eğitimci ekibimiz ile “Neden alkollü araç kullanılmamalıdır?” sorusunun yanıtı özverili bir çalışma ile verilmekte; alkolden sürücü belgelerine el konulan her bir vatandaşa gerek bireysel gerek grup çalışmaları ile rehabilite edici müdahaleler yapılmaktadır. İl Sağlık Müdürlüğü olarak 2022 yılında 131, günümüze kadar da 1620 vatandaşımıza SÜDGE eğitimi verilmiştir. Ayrıca alkol kullanım bozukluğu olduğu düşünülen vatandaşlarımız ile motivasyonel görüşme yapılarak AMATEM’e ileri düzey tedavi ve rehabilitasyon amacıyla yönlendirilmektedir.
Hiçbir vatandaşımızın alkollü iken araç başına geçmemesini, kendisine veya başka birisine maddi manevi hasar vermemesini temenni ediyor, alkollü araç kullandığı 2. defa tespit edilen sürücülerin zorunlu SÜGDE eğitimlerini almaları için Müdürlüğümüz ile irtibata geçmeleri gerektiğini kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.