enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
18°C
Trabzon
18°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Açık
19°C
Salı Parçalı Bulutlu
21°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
23°C

Ahmet Gürdal : Vatandaşlarımız Ucuza Fındık Satmasın, Fındığını Bize Getirsin !

Toprak Mahsulleri Ofisi hazırlıklarını yaptı, alım kriterlerini belirledi ve 21 Ağustos itibariyle fındık alımına başladı. Alımlar devam ederken bazı tüccarlar fiyatı düşürmek için spekülatif haberler yaymaya başladı.

Ahmet Gürdal : Vatandaşlarımız Ucuza Fındık Satmasın, Fındığını Bize Getirsin !
15.09.2019 11:39
3
A+
A-

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ödeme yapmadığını, alım noktalarında fındığın geri çevrildiği, yeterli deposu olmadığı gibi gerçeği yansıtmayan spekülatif söylemlerle kabuklu fındığın fiyatı 13.5 liraya kadar düşürüldü. Fındığını ucuza satmak zorunda kalan üretici zarar etti.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 4 Eylül’de açıklama yapması ve aldığı fındığın bedeli olarak 11 milyon 200 bin lira ödeme yapması ile fiyat 50 kuruş artışla 14 liraya çıktı.

Fındık fiyatlarındaki gelişmeleri Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal ile konuştuk.

Fındık üretim bölgesinden yeni dönen Ahmet Güldal, fındıkta vatandaşın kafası karıştırılarak fiyatın düşürülmeye çalışıldığını belirterek buna izin vermeyeceklerini bildirdi.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin depo ve para sorunu olmadığını vurgulayan Ahmet Güldal şu bilgileri verdi:

“Bu göreve geldiğimizden bu yana alacağımız ürünlerin alım fiyatını hasattan en az 15 gün açıklayacağımızı söyledik.

Bu yıl fındıkta da bunu yaptık. Sayın Cumhurbaşkanımız hasattan 15 gün önce fındık alım fiyatlarını açıkladı.

Biz de hazırlıklarımızı yaparak 21 Ağustos’ta piyasaya güçlü bir şekilde girdik. Son günlerde birileri fiyat düşürmek için vatandaşın kafasını karıştırıyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ödeme yapmayacağı, kaynağının olmadığı ve fındığı koyacak depolarının olmadığı yalanını yaymaya çalışıyorlar. Bunların tamamı yalan ve spekülatif amaçlı söylemler.

Bizim yeterli depomuz da var, paramız da var. Şu anda hazır 200 bin ton kapasiteli depomuz var.

Ayrıca fındık üretim bölgesine yakın 250 bin ton ilave depo kapasitemiz var. Fındığını bize verenlere 11 milyon 200 bin lira ödeme yaptık. Ödemelerimiz devam edecek. Fındık alımı için hiç bir kaynak sorunumuz yok.

Vatandaşlarımız bu yalanlara inanmasın, ucuza fındık satmasın. Fındığını bize getirsin.”

Fındık alımında kota uygulandığı yönündeki iddiaların da doğru olmadığını vurgulayan TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal şöyle devam etti:

“Fındık alırken rekolte tahmini ve ortalama verimi dikkate alıyoruz. Buradaki amacımız fındığına bakan. Verimi yüksek üreticilerin daha çok ürün satmasını sağlamak ve aracıları devreden çıkararak doğrudan üreticiden ürün almaktır.

Bunun için, tarım il müdürlükleri, araştırma enstitüsü, ziraat odaları, ihracatçılar birliği, borsalar ve TMO’nun da içinde yer aldığı fındık rekolte tespit komisyonu raporlarını dikkate alıyoruz. Bu raporun altında herkesin imzası var.

Buna göre örneğin Giresun merkezde ortalama verim dekara 55 kilo, Ordu Ünye’de 103 kilo, Sakarya Karasu’da 130 kilo, Samsun Bafra’da 133 kilo, Düzce merkezde 121 kilo.

Bunun üzerinde yüzde 15-18 artırarak üreticiden fındık alıyoruz. Bunu yapmazsak tüccar çiftçiden fındığı alıyor, Çiftçi Kayıt Sistemi evraklarını alıyor ve TMO’ya fındık satıyor. Yani aracılar devreye giriyor. Bunu kota uyguluyor diye söylemek insafsızlıktır.” dedi.

findiktv.com

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.