enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2733
EURO
34,9912
ALTIN
2.446,35
BIST
10.173,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Hafif Yağmurlu
16°C
Trabzon
16°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Akciğer kanserinin erken teşhisi için 6 yıl çalıştılar

Trabzon’da bir yazılım şirketi, akciğer kanserinin erken teşhisinde hem hastaların hem de doktorların işini kolaylaştıracak olan “Akciğer X-Ray Görüntülerinde Bilgisayar Destekli Tanı Sistemi” geliştirdi.

Akciğer kanserinin erken teşhisi için 6 yıl çalıştılar
28.05.2019 11:46
4
A+
A-

Trabzon’da bir yazılım şirketi, akciğer kanserinin erken teşhisinde hem hastaların hem de doktorların işini kolaylaştıracak bir sistem geliştirdi.

Akciğer kanseri x-ray görüntülerinde tanı bulmaya yardımcı olan ve yüzde 85 oranında kanserli hücreyi tespit eden AKGÜN X-eye TORAKS, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK destekli AR-GE projeleri kapsamında yazılım şirketi tarafından üretildi.

Sistem, hem yurt içinde hem de yurt dışındaki hastanelerde kullanılıyor.

Şirketin genel müdürü Temel Akgün, 1986 yılında Trabzon’da kurulan bir şirket olarak özellikle sağlık alanında çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Akgün, şirketin Türkiye’nin farklı illerinin yanı sıra Kazakistan ve Azerbaycan’da da şubeleri bulunduğunu  ifade etti.

Türkiye’de en sık görülen kanser türlerinin meme ve akciğer kanserleri olduğuna dikkati çeken Akgün, “Dolayısıyla bu kanser türleri üzerinde ne kadar çok çalışırsak, ekonomiye o kadar çok geri dönüş sağlanır. Bu da insanların ömürlerini uzatma ve daha az ilaç kullanımı anlamına gelmektedir.” dedi.

– Proje için 10 kişiden oluşan ekip, 6 yıl çalıştı

Akgün, yazılım şirketi olarak “Hastalığın teşhisi açısından neler yapabiliriz?” konusunda çalışmalar yaptıklarını belirterek, şunları anlattı:

“Dünyada yapay zeka gelişimi çok hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Dijital dünyada da yapay zeka son derece önemlidir. Her şey için doktora gitmek de mümkün değildir. Bazı şeyleri bilgisayar üzerinden yapay zeka ürünleriyle tespit eden dijital bir dünyaya doğru ilerliyoruz. 3-4 yıl içinde bu gelişimler daha da etkisini gösterecektir.”

Proje üzerinde 6 yıl boyunca 10 kişilik bir ekibin çalıştığını kaydeden Akgün, şunları söyledi:

“Akciğer kanseriyle ilgili bilimsel bir proje ortaya koyduk. Bu projemizi TÜBİTAK AR-GE projeleri destek programları kapsamında gerçekleştirdik. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından proje desteğinin yanı sıra üniversitelerden de alanında uzman kişilerden danışmanlık hizmeti aldık. Bu proje Türkiye’de yok ama dünyada da az sayıda olan bir sistemdir.”

Akgün, “Normalde baktığımız zaman bir insan gözü 5 milimetrik bir nodülü ve kanserli alanı görebiliyor ama AKGÜN X-eye TORAKS sayesinde 2,5 milimetre kadar bu seviyeyi aşağıya düşürebiliyoruz.” bilgisini aktardı.

Bilgisayarlardaki AKGÜN X-eye TORAKS sistemi ile doktorların görüşlerine yardımcı olmaya çalıştıklarını belirten Akgün, “Bu program sayesinde nodülü gözden kaçırma riski daha da düşüyor.” şeklinde konuştu.

Akgün, program sayesinde nodülün yüzde 82 oranında görülebildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Röntgene baktığınız zaman nodüller, kaburga kemikleriyle birlikte görülmektedir ancak biz kemikleri bu sistem sayesinde ayırabiliyoruz çünkü bazen bu kemiklerin altında da nodüller olabiliyor. Çok küçük oldukları için göremiyorsunuz, bu sistem sayesinde ise kemikleri ayırdığımız için hastalığı yakalama oranını yüzde 3 daha da artırmış oluyoruz. Böylelikle toplamda program sayesinde yüzde 85 oranında nodülü sistem yakalamış oluyor.”

AA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.