enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2702
EURO
35,0972
ALTIN
2.471,61
BIST
10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
18°C
Trabzon
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
21°C

Zam Çılgınlığında Alo 175’i Arayın

Döviz kurundaki hızlı artışı fırsat bilenler, iğneden ipliğe her şeye zam yaptı; yapmaya da devam ediyor.

Zam Çılgınlığında Alo 175’i Arayın
07.09.2018 11:32
13
A+
A-

Döviz kurundaki hızlı artışı fırsat bilenler, iğneden ipliğe her şeye zam yaptı; yapmaya da devam ediyor. Üstelik fiyatlarını neredeyse ikiye katlayan bu firmaların çoğunun girdisinin döviz artışından etkilenmediği bir gerçek. Ekmek üretimini, Türkiye’den elde ettiği un, maya, su ile yapan, odunla pişirdiğini iddia eden bir market, ürününe yüzde 62,5 zam yaparken, yine Türkiye’de anlaşmalı tarımla domates ürettirip bu ürünle salça yapan bir firmanın 4 aylık zam oranı da yüzde 80’e ulaşıyor.

Üstelik bu fahiş zammı yapanların döviz artışından etkilenen tek kalemi de enerji ve taşıma maliyeti. Akaryakıta gelecek zamlar da ÖTV’den düşmek suretiyle engellendiğinden, taşıma masraflarındaki artışın da zamma gerekçe gösterilemeyeceği bir gerçek. Bütün gerçeklere rağmen otomobilden lastiğe, salçadan peynire ve tüketicinin temel gıdası olan onlarca ürüne zam yapanlarla savaş ise her geçen gün büyüyor.

Bazı markalar da gramaj düşürdükten sonra ürünün fiyatına zam yaparak 2 kere haksız kazanç sağlıyor. Tüketici derneklerinin, esnaf birliklerinin çağrıları, geçtiğimiz pazartesi günü “Fırsatçıyı kadınlar engelleyecek” çağrısıyla birleşti ve çığ gibi büyüdü. Ticaret Bakanlığının tüketici haklarına aykırı davrananı şikâyet için açtığı ‘ALO 175’ hattına şikâyette bulunanların sayısı çığ gibi büyüdü.

Taka

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.