enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4042
EURO
34,8052
ALTIN
2.433,61
BIST
9.983,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
18°C
Trabzon
18°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
18°C
Çarşamba Yağmurlu
16°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
16°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C

Trabzon’da tatlı ama şekersiz fındık ezmesi üretiyorlar

Trabzon’da “Fındık Ocağı” adı altında kurulan şirket tarafından, en fazla rağbet gören fındık mamulleri arasında yer alan “fındık ezmesi”, tatlı ama şekersiz üretiliyor.

Trabzon’da tatlı ama şekersiz fındık ezmesi üretiyorlar
07.03.2018 17:05
1
A+
A-

Trabzon’da “Fındık Ocağı” adı altında kurulan şirket tarafından, en fazla rağbet gören fındık mamulleri arasında yer alan “fındık ezmesi”, tatlı ama şekersiz üretiliyor. Şirketin Genel Müdürü Seyyara Sungur, gazetecilere yaptığı açıklamada, genelde yüzde 30-40 oranında şeker kullanılarak imal edilen fındık ezmesinin, diyabete uygun şekli için yaklaşık bir yıldır deneme çalışması yaptıklarını söyledi.

Halk arasında şeker otu olarak bilinen ve bilimsel adı “stevia” olan bitkinin iyi bir tatlandırıcı olduğunu belirten Sungur, Çukurova Üniversitesinde Prof. Dr. Osman Kola’nın da yaptığı çalışmalardan yararlanarak, çok tüketilen fındıklı mamullerden olan ezmeyi diyabet hastalarının bile rahatlıkla kullanabileceği şekilde imal etmek için denemeler yaptıklarını anlattı.

Sungur, ailesinde şeker hastalığı ve buna bağlı komplikasyonlardan hayatını kaybedenler olduğunu ifade ederek, bunun da kendisini bu konuda teşvik ettiğini aktardı.

– “Şekersiz fındık ezmesi, diyabetik ürün satış reyonlarında”

Şekersiz fındık ezmesinde seri üretime geçtiklerini kaydeden Sungur, şöyle devam etti:

“Yurt dışında ve özellikle de Japonya’da birçok gıdada tatlandırıcı olarak kullanılan stevia bitkisinden elde ettiğimiz maddeden yüzde 1 oranında bile kullansak, yüzde 40 oranındaki şekerle sağlanan tadı veriyor. Bu tamamen doğal ve insan sağlığına zerre olumsuz etkisi olmayan bir tatlandırıcı. Yaklaşık bir yıl, özellikle de son 4 aydır stevia bitkisini fındık ezmesinde kullanarak, yenilebilir üretim için yaptığımız çalışmalar olumlu sonuç verdi. Artık şekersiz fındık ezmesi tüketmek şeker hastaları için bile mümkün hale geldi.”

Sungur, şekersiz fındık ezmesinin, büyük şehirlerde özellikle diyabetik ürün satış reyonlarında yerini almaya başladığına dikkati çekerek, “Fındık ezmesini şeker endişesi taşımadan yemek isteyenler için stevialı ezme önemli. Hem sağlıklı hem lezzetli.” ifadesini kullandı.

Stevia bitkisi yüksek adaptasyon yeteneği, verimi ve tatlılık derecesine sahip olması nedeniyle şeker kamışı ve pancar dışında önemli ölçüde karlı ve yararlı bir ürün olarak biliniyor. Çok geniş alanlarda yetiştirilebilecek üçüncü bir doğal tatlandırıcı kaynağı olarak kabul edilen bitkiyle ilgili Rize’de Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü de (ÇAYKUR) üretim çalışması yapılıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.