enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
39,9048
EURO
47,0478
ALTIN
4.303,40
BIST
10.189,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Hafif Yağmurlu
23°C
Trabzon
23°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
22°C
Cuma Hafif Yağmurlu
21°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
24°C
Pazar Az Bulutlu
26°C

Basınla 99.yıl Buluşması

Basınla 99.yıl Buluşması
02.07.2025 16:01
10
A+
A-

Bu yıl 99’uncu yılını kutlayan Trabzon Ticaret Borsası, basın mensupları ile kahvaltıda bir araya geldi. Harmony Restaurant’ta düzenlenen basın toplantısına Meclis Başkanımız Nevzat Özer, Yönetim Kurulu BaşkanımızEyyüp Ergan, Yönetim Kurulu Üyesi Enver İskenderoğlu, Meclis Üyesi Volkan Günaydın, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ersen Küçük, Ortahisar Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hakkı Emiroğlu, TGC eski başkanlarından Hasan Kurt ve Yusuf Turgut ile basın kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

TRABZON 5-6’INCI TEŞVİK BÖLGESİNE ALINMADIKÇA İSTİHDAMI BÜYÜTMEMİZ ZORDUR

Toplantının açılışını yapan Meclis Başkanımız Nevzat Özer, kutlamanın ötesinde Trabzon’un gerçekleriyle yüzleştiğimiz, çözüm için ses verdiğimiz bir günde bir araya gelindiğine vurgu yaparak şunları söyledi:

“Trabzon kadim tarihi, coğrafi potansiyeli, girişimci insan gücü ve lojistik avantajlarına rağmen, uzun yıllardır hak ettiği ekonomik sıçramayı yapamamaktadır. Ne yazık ki şehrimiz teşvik sisteminde 3. bölge kapsamında kalmaya devam etmekte, bu da yatırımların başka bölgelere kaymasına neden olmaktadır.

Buradan açıkça ifade etmek isterim: Trabzon 5 veya 6’ıncı teşvik bölgesine alınmadıkça, üretim gücünü artırmamız, yatırımcıyı çekmemiz ve istihdamı büyütmemiz çok zordur. Çünkü yatırım kararlarında bölgesel teşvikler artık belirleyici bir unsurdur. Biz Trabzon olarak bu noktada adaleti, hakkaniyeti ve eşitliği talep ediyoruz. Bugün Trabzon’un karşı karşıya olduğu temel ekonomik sorunları birkaç başlıkta özetleyecek olursak; Yüksek maliyetler ve yatırım caydırıcılığı, entegre lojistik stratejisinin oluşturulamaması, genç işsizliği ve beyin göçü, tarımsal üretimde verimsizliği sayabiliriz.

HEDEFİMİZ; ÜRETEN, İŞLEYEN, KAZANAN VE KAZANDIRAN BİR TRABZON’DUR

Nevzat Özer burada sadece geçmişi değil geleceği de konuştuklarının altını çizerek “99’uncu yıl bir vefa yılı olduğu kadar vizyon yılıdır da. Hedefimiz; üreten, işleyen, kazanan ve kazandıran bir Trabzon’dur” diyerek çözüm önerisinin de Trabzon’un yeniden bölgesel kalkınma haritasında öncelikli şehir olarak tanımlanması gerektiğini, tarıma, turizme, sanayiye ve teknolojiye eş zamanlı yatırımlar yapılmasının şart olduğunu söyledi.

İHRACAT PAYIMIZ YÜZDE 30’LARA GERİLEDİ

Yönetim Kurulu Başkanımız Eyyüp Ergan da yaptığı konuşmada 740 bin hektar fındık üretim bahçesinin bulunduğu ülkemizde üretim bazında yüzde 9 oranında paya sahip olan Trabzon’un dış ticaretteki ihracattaki payının yüzde 40’ları aştığını, ancak son yıllarda bu rakamın yüzde 30’lara gerilediğini ifade ederek şöyle konuştu:

“Trabzon Ticaret Borsası’nda 1960’lı yıllarda bugün ürün borsacılığı olarak adlandırılan fındıkta salon satış yöntemi uygulanmıştı. Dünya da fındığa olan talebin artmaya başlaması ile birlikte diğer üretici ülkeler yeni dikim ilanları oluşturmaya başladılar. Biz borsa olarak Türkiye’de 2000’li yılların başında mevcudu koruyarak, verim ve kaliteyi arttırmak gerektiğini savunduk ve bunun için 2003’den itibaren Kaliteli Fındık Projesi’ni hayata geçirdik”.

2013’de Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi adı altında yaşlı bahçelerin sökülüp, farklı dikim sistemleri ile üretim alanlarını yenilenmesine öncülük etmeye başladıklarını ve örnek fındık bahçeleri oluşturduklarına dikkat çeken Ergan şöyle devam etti:

“Birim alanda verimin ortalama 100 kilogramdan 200-250 kilograma yükseltilebileceğini ortaya koyduk. Bu konuda sektörle ilgili tüm kamu ve özel kuruluşların harekete geçmesine sebep olduk. Verim ve kalitenin artması için çeşitli destek projeleri uyguladık. Üretim ile birlikte tüketimin de artması için, “Çok çalışıp, çok üretip, çok satıp, çok kazanacağız” sloganı ile Türk fındığının tanıtımı için projeli hareket ettik. Bir dünya ürünü olan fındığımızın hak ettiği tanıtımı elde etmesi için “Herkes İçin Fındık” sloganı ile DÜNYA FINDIK HAFTASI’ nın Ağustos ayının ikinci haftasında düzenli olarak çeşitli etkinliklerle kutlanması için harekete geçtik ve ilkini de 2021 de gerçekleştirdik. Bu yıl da 11-15 Ağustos tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle tekrar yapacağız. “

ÜRETİMİ ARTTIRMALIYIZ

Üretimi arttırarak dünyaya daha fazla fındık satmamız gerektiğini ifade eden Eyyüp Ergan, “20 yılın ortalaması ile yıllık 700 bin ton civarında olan fındık üretimimizi arttırmamız lazım. Yani sahip olduğumuz 740 bin hektarlık bahçelerde, dekar başına ortalama 100 kg kabuklu fındık değil, 200 kg üretmeliyiz. Bu da yıl da 1 milyon 500 bin ton üretim demektir. Bunun sonucu da daha fazla fındık satip, karşılığında 4-5 milyar dolar döviz sağlamak demektir. Hem üretici, hem manav, hem sanayici, hem ihracatçı, dolayısı ile ülkemizin kazanması demektir. Bunun için böylesine önemli ve tek kuruş ithal girdisi olmadan yılda 4-5 milyar dolar döviz kazandırabilecek bir ürün için istikrarlı politikalar izlememiz, küçük hesaplar yapmamamız gerekiyor.” Dedi.

ÇAY VE SÜT SEKTÖRÜ, TURİZM

Trabzon ekonomisinde çay, süt ve süt mamulleri ile turizminde önemli yer tuttuğuna dikkat çeken Yönetim Kurulu Başkanımız Ergan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Her üründe olduğu gibi çayda da bazı sıkıntılarımız var. Bu sene 1. sürgünde don oldu. Diğer sürgünlerde bunu telafi edebiliriz. Bizim çayımız özellikle Türkiye’de iç tüketimde kullanılıyor. Trabzon’un süt mamullerini de unutmamak lazım. Dünyaca meşhur Tonya tereyağı üretimi, konularımız arasında. Sektörde üretimi artıracak tedbirlere ihtiyaç var.
Bacasız sanayi diye tabir ettiğimiz turizm de öncelikli hale gelmiştir. Ancak bu sektörde de sürdürülebilir, istikrarlı ve gelen turist sayısını her geçen yıl arttıracak sisteme, politikalara ihtiyaç duymuyor değiliz.”

Trabzon Ticaret Borsası

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.