Trabzon’un Maçka ilçesindeki Kuştul Manastırı’nın, restore edilerek turizmde ön plana çıkarılması için çalışma başlatıldı.
Trabzon’un Maçka ilçesindeki Kuştul Manastırı’nın, restore edilerek turizmde ön plana çıkarılması için çalışma başlatıldı.
Doğaseverlerin Trabzon tercihinde son yıllarda ilk sırayı alan Maçka, 4 bin yıllık tarihi geçmişinin izleri ve kültürünü, doğal güzellikleriyle turizmin hizmetine sunuyor.
Bölge ve ülke turizmine de önemli katkılar sağlayan ilçede, ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıkta Altındere Milli Parkı’ndaki tarihi Sümela ile 8 kilometre mesafedeki Vazelon ve Atasu Mahallesi’ndeki Kuştul manastırları da turistlerin uğrak mekanları arasında yer alıyor.
İnanç turizminde de adından söz ettirmeye başlayan ilçede, tarihi Sümela’dan daha eski olan Kuştul Manastırı için Maçka Belediyesince çalışma başlatıldı.
Maçka Belediyesince, Kültür ve Turizm Bakanlığına yapılan başvurular sonucu iki yıllığına ön devri alınan yapının, gerekli incelemeleri yapılarak restorasyonuna yönelik hazırlanacak projeyle turizmde ön plana çıkarılması hedefleniyor.
– “İlçe manastır açısından zengin yapıya sahip”
Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Maçka’nın Trabzon, bölge ve ülke turizmi açısından ön planda olduğunu söyledi.
İlçenin tarihi, kültürel ve doğal yapısıyla dikkati çektiğini dile getiren Koçhan, ilçeye gelen yerli ve yabancı turist sayısının da her geçen gün arttığını ifade etti.
Koçhan, ilçenin manastır açısından zengin yapıya sahip olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Sümela dışında Kuştul ve Vazelon manastırları da ziyaret edilen mekanlarımız arasında yer alıyor. O nedenle turizmde geri planda kalan Kuştul ve Vazelon Manastırı’nın da turizme kazandırılmasını istiyoruz. Bu kapsamda da Kuştul Manastırı için belediye olarak girişimlerde bulunduk.”
– “Kaderine terk etmeyeceğiz”
Yapının şu an harabe halde olduğunu aktaran Koçhan, “Kuştul Manastırı eskiden görkemli bir yapıya sahipti. Bu kapsamda da burayı yeniden turizmin hizmetine sunmak istiyoruz. Maçka Belediyesi olarak ‘Kuştul Manastırı’na sahip çıkalım ve manastırın kaderini değiştirelim.’ dedik. Bu anlamda gerekli girişimimizi yaptık ve iki yıllığına manastırın ön tahsisi belediyemize gelmiş oldu. Manastıra artık Maçka Belediyesi olarak sahip olduk.” diye konuştu.
Koçhan, Kuştul’un Sümela’dan daha eski yapıya sahip olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hızlı bir şekilde restorasyon çalışmalarına başlayacağız. Gerekli ön incelemeleri yaptık ve mayıs ayından itibaren manastırın etrafını koruyacağız ve yıkık harabe halini temizleyeceğiz. Profesyonel bir şekilde restorasyon projesini yaptırıp kaderine terk etmeyeceğiz. Hem oradaki turizm potansiyelini yeniden canlandırmış ve hayata geçirmiş olacağız hem de Maçka’nın olmazsa olmazı olan turizme bir değer daha katacağız.”
Turizmin Maçka için önemine dikkati çeken Koçhan, “Amacımız manastırın kaderini değiştirerek, ilçemizdeki turizm potansiyellerini artırmak ve turizmde daha fazla söz sahibi olabilmektir. Bu yönde belediye olarak gerekli bütün çalışmaları yapmaya hazırız. Turizm olmazsa olmazlarımızdan birisidir.” dedi.
Maçka’da Esiroğlu Mahallesi’nin Şimşirli sınırları içinde kalan Kuştul Manastırı’nın milattan sonra 752 yılında yapıldığı sanılıyor. Büyük ölçüde harap olan manastırda, vadiye kadar çok sayıda dehliz uzanıyor.
AA