enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9896
EURO
37,4800
ALTIN
2.744,72
BIST
9.419,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Hafif Yağmurlu
29°C
Trabzon
29°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
28°C
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Çok Bulutlu
28°C
Pazar Hafif Yağmurlu
28°C

2024 Yılı Kahverengi Kokarca İle Kimyasal Mücadele Çalışmaları

2024 Yılı Kahverengi Kokarca İle Kimyasal Mücadele Çalışmaları
25.07.2024 16:43
54
A+
A-


Türkiye’de önemli bir tarım zararlısı haline gelen kahverengi kokarca (H.halys) ile yürütülen etkin mücadele kapsamında kimyasal ilaçlama çalışmaları zararlının yoğunluğunun tespit edildiği fındık bahçelerinde kesintisiz yürütülmektedir.
Mücadeleler üzerine açıklama yapan Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürü İsa Kaplan, İl Müdürlüğü envanterinde bulunan 200 ve 400 litrelik ilaçlama makinaları (pülverizatör) ile BKÜ desteği sağlandığını belirterek, 1300 dekar alanda üreticilerin katkısı ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü teknik ekiplerinin kontrolünde ilaçlama yapıldığını söyledi.
Önce Biyolojik, Sonra Kimyasal
İl Müdürü Kaplan, ilaçlamalarda 800 g/l Malathion + 12,8 g/l Gamma-cyhalothrin etki maddeli bitki koruma ürünü kullanıldığını, gerek biyolojik mücadele gerekse kimyasal mücadele ile zararlı yoğunluğunu azaltmak için başvurulan mücadele yöntemleri arasında şimdiye kadar 10 bin samuray arısı parazitoitini (T.japonicus) Trabzon ili ekolojisine bıraktıklarını, samuray arısının bulunmadığı alanlarda ise kimyasal mücadeleye geçtiklerini söyledi.
İl Müdürü sözlerini şöyle sürdürdü: “Hava sıcaklıklarının artarak devam etmesi zararlının hızlı gelişmesine neden olmaktadır ve bu durum Eylül-Ekim aylarında kışlaklara yoğun bir ergin böcek akını olacağı anlamına gelmektedir. Dolayısıyla sonbaharda meskenlerin zararlıya karşı ilaçlanması konusu önem kazanmaktadır. Biz, mesken ilaçlamasını mücadelenin ikinci aşaması olarak görüyoruz ve ihmal edilmemesini öneriyoruz. Çünkü geçmiş yıllarda edindiğimiz tecrübelere dayanarak şunu ifade etmek isterim ki, H. Halys zararlısı, ya fındık bahçelerinden meskenlere geçmeden imha edilmeli ya da meskenlerden fındık bahçelerine geçmeden imha edilmelidir. Her iki durumda da imha gerekmektedir.”
Mücadeleyi Sürdürmek Önemli
İl Müdürü, “Zor bir mücadele sürecini yönetiyoruz. Önemli bir tarım ve kent zararlısı ile karşı karşıya olduğumuz unutulmamalıdır. Üreticilerimiz zirai mücadeleyi kesintisiz sürdürmelidir. İl Müdürlüğümüz zararlının yayılımını takip etmekte ve gereken tedbirleri almaktadır. Bakanlığımızın “2023-2025 Kahverengi Kokarca Eylem Planı” çerçevesinde tüm paydaşlar gereken görevleri yerine getirdiği takdirde zararlı popülasyonundaki azalışı -2025 yılında- belirgin bir şekilde hep birlikte göreceğiz. Tek koşul, mücadeleyi sürdürmek, mücadeleden vazgeçmemektir.” diyerek sözlerini tamamladı.

Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.